Як доглядати орхідею?

  1. 💐 Освітлення
  2. 💐 Температура
  3. 💐 Полив
  4. 💐 Пересадка
  5. 💐 Як вибрати горщик
  6. 💐 Підходящий грунт
  7. 💐 Догляд під час цвітіння

Орхідея - розкішна, тропічна красуня. Щоб їй комфортно жилося у нашому кліматі, і рослина тішила вас буйним цвітінням, потрібно створити правильні умови. Для цього виконайте декілька простих рекомендацій.

Освітлення

Рослина любить світло, але не переносить прямих сонячних променів. Поставте ваш вазон на західну або східну сторону та забезпечте освітленість щонайменше 12 годин. У період з пізньої осені по ранню весну, коли світловий день коротший, потрібно компенсувати нестачу сонячного світла лампою.

Температура

Правильний температурний режим дуже важливий для квітки. Причому для кожного сорту він свій. Для орхідей-фаленопсис оптимальна температура - 25-32 °C вдень і 18-20 °C вночі, орхідея одонтоглоссум - 20-22 °C, а вночі 15-18 °C, дендробіум - 9-22 °C; вдень та 15-18 °C вночі.

Полив

Для поливу використовується дощова або фільтрована вода. Температура - на 3 градуси вище за кімнатну. Полив має бути помірним. Якщо всередині горщика є конденсат, значить із зволоженням варто почекати. Вірний спосіб визначити необхідність зволоження суміші - встромити в ґрунт дерев'яну шпажку і залишити її на 2 години. Потім вийміть шпажку, якщо вона суха, полив потрібен.

Пересадка

Пересаджувати орхідею потрібно, як і більшість рослин - раз на 1-2 роки навесні.

Як пересаджувати орхідею:

  • Вийміть рослину з горщика так, щоб не пошкодити коріння. Якщо вони сильно обвилися навколо ємності, пройшли крізь отвори, краще розрізати горщик або розбити.
  • Огляньте коріння. Зіпсовані або засохлі відріжте, а місця зрізів присипте меленою корицею.
  • Заповніть новий горщик дренажем на ⅓, ще на ⅓ насипте субстрату, акуратно викладіть коріння і присипте їх зверху.
  • На тиждень поставте горщик у затінене місце та виключіть полив на цей час, щоб рослина адаптувалася.

Як вибрати горщик

Однією з особливостей орхідеї є те, що в природному середовищі вони ростуть на деревах і використовують коріння для фотосинтезу. Тому при висадці на підвіконні використовують пластикові горщики із прозорими стінками або спеціальні плетені ємності з великими отворами. Це забезпечить достатньо світла і дозволить зайвій волозі випаровуватися.

Підходящий грунт

Спеціально для посадки орхідей можна купити субстрат із соснової, осинової та дубової кори. За бажання можна приготувати таку суміш самостійно. Для цього зберіть кору, прокип'ятіть її протягом 30 хвилин, потім злийте воду, залийте свіжу та прокип'ятіть ще 30 хвилин. Після того, як кора повністю висохне, її можна використовувати для висаджування.

Догляд під час цвітіння

Щоб стимулювати цвітіння, стримайте полив і не тримайте рослину в тіні, це прискорює ріст листя, але не квіток. Коли почалося цвітіння, можна використовувати підживлення. Полив повинен проводитись у піддон. Налийте води, поставте горщик і залиште на 30 хвилин. Можна обприскувати листя, але тільки з нижнього боку, щоб не потрапити до розетки і не намочити квіти. Коли цвітіння закінчиться, обріжте квітконос на відстані 2-3 см вище за нирку.

При правильному догляді орхідея відповість вам пишним кольором та активним зростанням, що допоможе створити справжні екзотичні тропіки у звичайній квартирі.

Всі новини

Похожие статьи
Квіти від Moonflowers
Замовити зворотній дзвінок